Klein Dantzig

 

 

 home

welkom

inschrijven

historie

organisatie

prikbord

bestuur

tuincommissie

tuinders

bomen

natuurlijk tuinieren

van de imker

over de teek

waarnemingen

betrokkenen

service

contact

inhoud

 

 

foto

Van de imker

 

Op deze pagina:

 

> van de imker deel 1

> van de imker deel 2

 

 

 

 

 

   

 

Van de imker deel 1

 

foto

 

03-06-2014 Telefoon. Politie aan de lijn. ‘Nee, er is niets ernstigs, maar wij lopen hier op Klein Dantzig en de buurvrouw heeft geen telefoon bij de hand. Zij heeft ons gevraagd u even te bellen. Er hangt hier een zwerm bijen in de boom.’

 

Ik was net op de fiets onderweg van werk naar huis, dus dat kwam goed uit. Even later zat de zwerm in de schepkorf en stond deze onder de boom waar de zwerm eerder in was neergestreken.

 

De korf blijft tot de avond onder de boom staan. De bijen die nog rondvliegen of nog op pad zijn, kunnen zich alsnog bij het geschepte volk voegen. Ze komen af op het feromoon (de geur) van de koningin. Zit de koningin niet in de schepkorf, maar nog in de boom, dan zitten de pas geschepte bijen ook zo weer in de takken en kan de bijenhouder opnieuw aan de slag.

 

Maar als alles goed gaat, kan de imker rond een uur of acht of negen, als alle bijen binnen zijn, de korf opdoeken – de korf wordt afgesloten met een doek om de bijen te kunnen vervoeren – en het bijenvolk onderbrengen in een kast.

 

Bijenzwermen in de maanden mei en juni zijn een natuurlijk verschijnsel. Doel ervan is het in stand houden van de soort en verjonging van de koningin. Het is een natuurlijke manier van voortplanting. Een flink deel van de bijen verlaat met de oude koningin de kast om zich elders te vestigen. Het achtergebleven deel van het volk draagt zorg voor de geboorte van een nieuwe koningin.

 

De natuur is overvloedig. In het deel van het volk dat achterblijft, worden vaak meer nieuwe koninginnen gevormd. Het is mogelijk dat nogmaals een deel van het volk – ditmaal met een nog onbevruchte koningin – de kast verlaat. Dit kan zich enkele malen herhalen.

 

Een imker ziet niet graag een deel van zijn of haar bijen vertrekken en er zijn dan ook diverse methoden ontwikkeld om het zwermen te voorkomen. Helaas zijn de bijen de imker nog vaak te slim af en wordt er toch gezwermd. Politie aan de lijn of een tuinier of een buurtbewoner. De imker is blij met een dergelijk telefoontje. Als het moment het toelaat – er moet ook gewerkt worden – zal hij of zij zich met de schepkorf naar de tuin reppen en de beller hartelijk bedanken.

 

Een zwerm vormt geen gevaar. De bijen hebben zich goed voorbereid. De oude koningin is al een paar dagen over de raten gejaagd. Een soort verplichte fitnesstraining. Ze moet wat gewicht kwijtraken om goed te kunnen vliegen. En de werksterbijen die haar voorgaan hebben hun buikjes rondgegeten. Proviand voor onderweg. Een bij met een volle honingmaag is niet steeklustig. Bijen steken sowieso slechts wanneer het niet anders kan. Wanneer ze in de knel komen bijvoorbeeld. Of als je naar een bij gaat slaan. Rustig bewegen en rustig wegwandelen is de beste optie. Een steek bekoopt de bij met haar leven. Nooit ‘zijn’ leven. De mannetjesbij, de dar, de goeierd, de nietsnut – hij is er alleen om een koningin te bevruchten - heeft geen angel en kan niet steken.

 

Bijen vliegen tot zo’n drie kilometer rond hun standplaats. Soms verder als er binnen die straal onvoldoende stuifmeel en nectar te vinden is. In Klein Danzig hebben de bijen een veelsoortig drachtveld. Al kan lang niet elke plant als drachtplant worden aangemerkt. Maar daarover misschien later een keer.

 

Ina Ruijter

 

foto

 


 

Van de imker deel 2

 

19-08-2014 Dit jaar was een goed honingjaar. Ook de bijen op Klein Dantzig hebben met elkaar een flinke voorraad verzameld. Ongetwijfeld zijn ze ook langs al die bloemen en bloesems in uw tuin gevlogen. ‘Waar een appel wordt gegeten, heeft een bij gezeten.’

 

foto

 

De bijen ‘wonen’ in een kast die bestaat uit een aantal op elkaar gestapelde broedkamers. Meestal twee. Daarbovenop komt in de loop van het bijenseizoen een honingkamer. Deze kamer is iets minder hoog dan een broedkamer. Tussen broedkamers en honingkamer ligt een koninginnenrooster. Zo wordt voorkomen dat de koningin van de broedkamer naar de honingkamer loopt. Ze kan haar eitjes uitsluitend in de broedkamer(s) leggen.

 

foto

Foto's: 1 Honingkamers, 2 De raten worden ontzegeld, 3 Honingslinger

 

• Als de bijen de honingkamer (foto 1) hebben gevuld en de honing is verzegeld – elke cel wordt afgesloten met een wasdekseltje – is de honing rijp en kan deze worden geoogst.

• De imker verwijdert de wasdekseltjes met een ontzegelvork. (foto 2)

• Daarna worden de ramen (naam voor het houten frame met daarin de raat) in de honingslinger geplaatst. (foto 3)

• De honingslinger is een centrifuge die de honing uit de raten tegen de wanden slingert. Eerst wordt een zijde van het raam voorzichtig (dus kort) geslingerd opdat het gewicht van de honing aan de andere zijde het raat niet beschadigt. Daarna wordt het raam omgekeerd en is de tweede zijde aan de beurt, waarna het raam nogmaals wordt gekeerd en de eerste zijde voor de tweede maal wordt geslingerd.

• De honing druipt naar beneden en wordt daar opgevangen.

• Hierna wordt de honing gezeefd en geschoond en kan de honing in potjes worden getapt.

• Nu nog een etiket ontwerpen, vermeerderen en op de potjes plakken en klaar is kees.


De honing van Klein Dantzig is afkomstig van een veelheid aan bloemen en bomen. Waarschijnlijk staan er her en der ook veel kruiden. Die vind je sterk terug in de smaak. Aanbevolen! ‘Honing houdt de dokter uit de woning.’


Wilt u honing van Klein Dantzig aanschaffen, bel of mail met de imker: 06-30846697 of i.ruijter@versatel.nl.

Kosten: € 5,- per 450 gram.

 

Ina Ruijter

 

 

© Klein Dantzig & webdesign Janet Witte

Volkstuinencomplex Klein Dantzig | Kamerlingh Onneslaan 19 | 1097 DE Amsterdam