Klein Dantzig

 

 

 home

welkom

inschrijven

historie

organisatie

prikbord

bestuur

tuincommissie

tuinders

natuurlijk tuinieren

bomen

voorterrein

bouwcommissie

van de imker

waarnemingen

over de teek

betrokkenen

service

contact

zoeken

 

 

foto

mededelingen
tuincommissie

op deze pagina:

 

> Voorjaarsschouw 2019

> Herfstschouw 2018

> Maaiploeg zoekt nieuw lid

> Potentillas en voorjaarsschouw

> Tips gezonde Potentilla's

> Pinguïns en potentilla

 
   

 

Voorjaarsschouw 2019

 

Een zonovergoten zaterdagmorgen en een nieuwe schouwer, Erwin Driessens. En drie enthousiaste meeschouwers, Aafke, Avien en Naftali. We hebben veel weelderig bloeiende tuinen gezien. Moestuinen in de eerste fase en heel veel aalbessen. Overal leken opeens wel bloeiende pergola’s te staan en veel tuinen stonden uitbundig in bloei met verheugend veel insecten. De gevolgen van de droogte van vorig jaar is in enkele tuinen nog te zien en er zijn enkele bomen dood.

 

De buxusmot heeft ook veel tuinen aangetast. Sommige zijn helemaal dood, de meeste zijn aangetast. De rupsen zijn wel prima voer voor koolmezen en we hopen op een nieuwe generatie die verslaafd raakt aan de rupsen. Advies is de buxussen te bemesten zodat ze nieuwe bladeren maken en het hopelijk overleven.

 

Het valt ons al een paar jaar op dat er in steeds meer tuinen hoge heggen zijn. Dit heeft invloed op de openheid van ons complex. Wanneer een heg 180 cm hoog is dan kun je er niet overheen kijken, maar oogt het wel vriendelijk. In de najaarsschouw gaan we hier op letten. Tijdens deze schouw hebben we aandacht aan de heggen besteed en adviseren om deze terug te snoeien als ze hoger zijn dan 180 cm.

 

Een paar weken terug stond een stuk in Het Parool over de Japanse Duizendknoop en hoe lastig deze plant is voor de Amsterdamse tuinen. Helaas staat de Japanse Duizendknoop ook in een aantal tuinen op ons complex. Verwijderen is het devies, wil de plant niet de tuin overnemen. En kijk even bij het stukje Japans lastpak elders in deze nieuwsbrief.

 

Het valt ons elke keer weer op tijdens de schouw hoe divers de tuinen zijn. En elke tuin heeft een eigen signatuur. Veel tuinders hebben een deel moestuin aangelegd en in de meeste tuinen staan fruitbomen en/of bessenstruiken. Een idee om van de zomer met elkaar te eten van de oogst uit de tuinen?

 

Een mooi tuinseizoen gewenst en tot in het najaar


Erwin Driessens
Tanja IJzer
Margot van der Wart

 

 


 

Foto's van de Herfstschouw 2018

fotografie en collage Ciska van der Have

 

foto

 


 

Wie heeft er zin om te maaien? (herhaalde oproep)


03 -2017 Er is een maaiploeg op Klein Dantzig: een aantal tuinders houden het gras kort langs de sloten, afgezien van een deel dat maar tweemaal per jaar gemaaid wordt. Dat is een proef van drie jaar in het kader van het natuurlijk tuinieren, het maaien hiervan wordt dit tuinseizoen uitbesteed.
Maar er blijft nog genoeg te maaien over en omdat er een paar leden uit de maaiploeg zijn gestapt, is er plek voor nieuwe tuinders. Meedoen betekent zes maal twee uur maaien met de machine en waar nodig met de bosmaaier waar het niet met de machine kan, en wat machine-onderhoud.
Dit vervangt de verplichte zes beurten algemeen werk. Het rooster wordt in overleg samengesteld, maaien kan wanneer het jou uitkomt en is daarmee flexibeler te plannen dan de reguliere werkbeurten.
Interesse? Meld je aan bij de secretaris.

 

Voor meer info graag aanmelden bij Hester, tuin 84, 06-18546968

 


 

Potentillasnoei en voorjaarsschouw


03-2017 Het is voorjaar en de tuincommissie is gestart met werken. Binnenkort worden de compostbakken op de boshoek vervangen en met de nieuwe wilgentakken weer mooi gemaakt.
Veel tuinders hebben de potentillaheggetjes al gesnoeid. Artis komt de takken tegen eind maart halen, dus er is nog even tijd. Alle takken graag op de grote stapel rechts naast de ingang.

Op zaterdag 6 mei komen we langs voor de tuinschouw. We zoeken nog tuinders die een keertje mee willen lopen. We beginnen ’s ochtends om half tien en zijn tegen een uur of een klaar. Het is de gelegenheid om eens bij andere tuinen ‘binnen’ te kijken.
Waar we op letten? De afwatering van de goten en de heggen natuurlijk. Verder naar de algemene staat van de tuin: staat er woekeronkruid waar de buren last van kunnen krijgen? Veel opgeschoten boompjes?

We vinden het leuk om met tuinders in gesprek te gaan dus we nodigen iedereen uit om aanwezig te zijn. Helaas kunnen we niet vertellen hoe laat we in welke tuin zijn.


Hoe snoei je een potentillahaag?
Knip alle takken ongeveer 7 cm boven de grond af. Omdat de potentilla bij ons als haag gebruikt wordt, is het goed om ook enkele takken diep uit het midden van de struiken weg te knippen. De haag blijft dan groen tot vlak boven de grond. Langs het moeras bij de winkel staat een voorbeeld van een al gesnoeide haag.

 

 


 

Tips voor een gezonde Potentilla heg.

 

Stekken in de volle grond

Als u uw heg aangevuld moet worden, kunt u stekken maken. Er zijn wisselende ervaringen met de volgende manier: een paar takjes afknippen (ook aan de bovenkant inkorten) en diep in de grond steken op kale plekken. Het inkorten van de top zorgt ervoor dan het takje groeikracht steekt in wortelen, in plaats van verder doorgroeien. Regelmatig water geven, vooral in het begin, is belangrijk. Maar dat geldt voor alles wat u nieuw plant of zaait.

 

Stekken in een bloempotje

Het stekken van potentilla lukt ook prima in een bloempotje op de vensterbank of het balkon. Takje potentilla in aarde steken, flink diep, en regelmatig een beetje water. Half zon/schaduw lukt het beste. Zie hier resultaten na een paar weken: uitgeplant in de heg!

 

foto

 

Wieden

Als uw heg op moet boksen tegen onkruid is het simpel: goed wieden en dat regelmatig bijhouden.

 

Schaduw

Als er teveel schaduw is kwijnt de potentilla. In sommige gevallen kunt u dit oplossen door bomen en struiken te snoeien. Op sommige plekken is dat niet voldoende, meestal zijn hierover al opmerkingen geschreven in de schouwrapportages. Oplossingen moeten worden gezocht in overleg met buurtuinders en tuincommissie.

 

Mede namens Marianne en Tanja,

de tuincommissie

 

 


 

Pinguïns en Potentilla

 

14-03-2011 Het snoeisel van de Potentilla heggen graag gebundeld bij de ingang leggen. De bundels gaan naar Artis, ze worden gebruikt door de Pinguïns van Artis, die verwerken het in hun nesten.

Klik hier voor meer Pinguïns foto's >


foto

 

pingin

 

 

 

 

^

 

© Klein Dantzig & webdesign Janet Witte

Volkstuinencomplex Klein Dantzig | Kamerlingh Onneslaan 19 | 1097 DE Amsterdam