Klein Dantzig

 

 

 home

welkom

inschrijven

historie

organisatie

prikbord

bestuur

corona maatregelen

tuincommissie

tuinders

natuurlijk tuinieren

bomen

voorterrein

bouwcommissie

van de imker

waarnemingen

volkstuinenbeleid

fotorubriek

over de teek

service

contact

zoeken

 

 

foto

mededelingen
bestuur

Op deze pagina:

 

> sluiten toegangshek

> verslag renovatie clubhuis

> toegangshek en insluipers

> gevaar gasflessen

> lintje voor Ans Klokgieter!

> 90 jaar Klein Dantzig

 

 


 

11-03-2021

 

Dit is de oorspronkelijke pagina voor het bestuur. Sinds corona staan op de pagina van het bestuur de corona richtlijnen, omdat dat onder het gezag van het bestuur is, geen idee hebbende hoe lang het zou duren... Vandaag heb ik deze pagina ook weer openbaar gezet. Kijk hier voor de corona maatregelen.

 

 


 

Sluit het toegangshek tegen sluitingstijd!

 

15-11-2019 Het is de bedoeling dat tuinders zelf het toegangshek van de Kamerlingh Onneslaan in de zomer 1 uur voor zonsondergang afsluiten. In wintertijd uiterlijk 6 uur. De sluitigstijden staan op het bord naast het hek.

 

 


 

foto

 

Renovatie kleine clubhuis.

 

28-05-2015 Er is een uitgebreid verslag gemaakt met veel foto's van de renovatie van het kleine clubhuis. Het bekijken waard!

Bekijk via deze link het verslag >

 


 

foto

 

Op de foto hierboven de oudste foto die we hebben van het kleine clubhuis. Via de link hieronder kun je meer oude foto's van het clubhuis bekijken, wel even naar beneden scrollen. Bekijk meerdere veranderingen >

 


 

Sluit het toegangshek tegen sluitingstijd!


20-02-2015 De tuinders zijn zelf verantwoordelijk voor het sluiten van het toegangshek. Zorg dat het hek bij de HOOFDINGANG niet de hele avond/nacht open blijft staan. Denk niet: dat doet een ander wel.

Sluit af als je tegen sluitingstijd (zie het bord bij de hoofdingang) het complex verlaat.

de veiligheidscommissie

 


 

Dit bericht uit 2010 is weer actueel!

 

Slapers in tuinhuisje! Oproep aan alle tuinders alert te zijn op insluipers!

 

Beste medetuinders,

 

Vandaag kwamen we tot de ontdekking dat er in een tuinhuisje geslapen wordt door insluipers.

Deze gasten waren zo brutaal om het slot te vervangen van het huisje en hadden het comfortabel voor zichzelf ingericht.

Oproep aan alle tuinders alert te zijn op insluipers.

Berg kussens, dekens enzovoort goed op.
Maak een rondje over het paadje als je er bent en neem contact op met je buren als je iets verdachts ziet (bijvoorbeeld een stuk stof voor het raam dan er eerst niet hing), zodat er snel actie ondernomen kan worden.

Wanneer je een insluiper hebt of ziet, neem dan contact op met de politie en doe aangifte.

Stel ook de wijkagent, de heer Druppers, op de hoogte: 06-53457952

 

Bij schade aan je huisje, klik dan hier voor informatie betreft de schadeprocedure bij tuinhuisjes.

 

Margot van der Wart

 

^


 

Herhaling bericht over gevaar gasflessen


Naar aanleiding van een incident: een lichte explosie in een stacaravan, toen mensen na afwezigheid in de winterperiode de kraan van de gasfles opendraaiden.
De gasfles met de regelaar heeft in weer en wind gestaan en daardoor is via het ontluchtingsgaatje water in de regelaar gekomen. Dit water is door de kou op het rubberen membraam bevroren wat daardoor zijn regelende functie verloor.
Daardoor ontstaat een verhoogde druk, waardoor weer gas vrij kan komen bv. bij een aangesloten kooktoestel. Een vonk is dan voldoende voor een explosie.
Aanbevelingen:
• Zorg dat de gasfles en regelaar redelijk beschut zijn tegen hevige regenval (wel met voldoende ventilatie)
• Plaats de regelaar zo op de gasfles dat er geen water via het ontluchtingsgaatje kan binnnenkomen.
• Laat bij langere afwezigheid uw regelaar niet buiten op de gasfles, maar koppel deze af.

 

^


 

ans&jo ans&wim

 

Lintje voor Ans Klokgieter!

 

Op 27 april 2012 heeft Ans Klokgieter een koninklijke onderscheiding gekregen. Ans kreeg haar lintje voor haar inzet voor Klein Dantzig: ze is al 19 jaar secretaris van het bestuur. De onderscheiding werd opgespeld door burgemeester Eberhard van de Laan, tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Beurs van Berlage. Ans is de tweede tuinder die een koninklijke onderscheiding ontvangt voor vrijwilligerswerk voor Klein Dantzig. Elf jaar geleden werd Jo Van Nieuwkerk geridderd door Job Cohen, eveneens voor haar jarenlange inzet als bestuurder. Op de foto de twee laureaten: Ans (links) en Jo (rechts). Rechter foto: Ans en haar man Wim.

 

^


 

90 jaar Klein Dantzig

 

2010 Hoe tuinierde men 90 jaar geleden en wat werd er verbouwd op de plek waar ik nu sla, courgette, basilicum en koriander heb gezaaid?  Dit vroeg ik mij af toen ik afgelopen weekeinde een rondje door ‘mijn’ tuin deed. Ik maakte mij er een voorstelling bij van hardwerkende tuinders die op een kale vlakte in de polder groenten verbouwden zoals aardappelen, kool en spruiten. Maar misschien maakte ik mij een verkeerde voorstelling van zaken en was de tuinder (ik denk aan een man) bezig met het aanleggen van paadjes of het plaatsen van een kasje om een eigen paradijs te maken. Graag zou ik even een blik willen werpen in de ontstaanstijd van de volkstuin. Er is veel informatie over een aantal jaren later te vinden (zie de website) maar over het begin en hoe het tuinieren er toen aan toe ging niet.

 

Als tuinder ben ik bezig met het creëren van mijn paradijsje en heb hier eigen ideeën bij. Zo hebben ook de tuinders voor bij op ‘mijn’ stukje grond hun ideeën gehad en uitgevoerd. De stempel van mijn voorgangster is nog te zien aan de indeling van de tuin, het huisje staat er al weer wat langer. Dit is door twee broers gebouwd, samen met het huisje naast dat van mij. Verder staan er een paar oude fruitbomen, maar hoe oud zouden die werkelijk zijn en maakten de tuinders daar ook appelmoes van? Ik weet het niet. En hoe zal mijn tuin erbij staan over 90 jaar?  De tuin is een organisch geheel en elk jaar veranderd er iets. Meestal door eigen ideeën, maar ook de natuur doet wat het wil.

 

Naast tuinieren doe ik ook aan besturen van het complex. Dit gaat over veel zaken waar het vroeger ook over ging, zoals onderhoud, onderlinge verhoudingen en nieuw beleid. In een jaarverslag uit de jaren 60 van de vorige eeuw lees ik dat er veel commissies actief waren, bv een jeugdcommissie die verantwoording aflegt over het gevoerde beleid. Er werden veel activiteiten georganiseerd door de tuinders, voor de tuinders. Het sociale aspect van het complex stond meer centraal. Ook was er een verkiezing van de mooiste tuin. Dit laatste lijkt mij leuk om weer in te voeren. Welke tuin vinden we met elkaar het mooist? Of wie heeft de grootste zonnebloem of pompoen gekweekt?  Dit zou een goede aanvulling zijn op de bestaande activiteiten en werkzaamheden van de verschillende commissies. Ook nu zijn er commissies actief, zoals bouw-, tuin-, winkel- en activiteitencommissie. De inzichten in tuinieren zijn in de afgelopen 90 jaar wat gewijzigd evenals de functie die de tuin heeft voor de verschillende tuinders, maar het blijft een kleine groene gemeenschap, een oase in de stad waar veel mensen kunnen genieten van hun volkstuin.

 

Margot van der Wart

Voorzitter

 

 

© Klein Dantzig & webdesign Janet Witte

Volkstuinencomplex Klein Dantzig | Kamerlingh Onneslaan 19 | 1097 DE Amsterdam